5 Ağustos 2010 Perşembe

1 yaş durumları



Ne var bu dönüm noktalarında bilmem..Doğduğu gün geldi yürüdü doğduğu gün geldi daha erkek oldu, doğduğu gün geldi bende büyüdüm dedi.. Uzun bir yazı olabilir baştan anlaşalım, önemli bir dönem 1 yaş ilerde hatırlanacak çok şey var..

Desteksiz istediği gibi yürüyebiliyor, hızlanabiliyor, yavaşlayabiliyor, eğilip yerden bir şey alabiliyor, istediği yöne dönebiliyor. Çok iyi yapamadığı şey desteksiz ayağa kalkamıyor birkaç güne kadar oda tamam olacak belli. Yürüme konusunda ben yağızın üzerine düşmedim, üstelemedim eninde sonunda yürüyecekti zaten. Yaptığım şeyler; cesaret vermek, ilk arabamı 9. ayda önüne koymak oldu.

Yemek konusunda azcık sıkıntım var. Eskisi gibi önüne ne verirsen löpür löpür götürmüyor, bazen diş sebebiyle, bazen sıcak sebebiyle, bazen sudan karnını doldurması sebebiyle, bazende yemeği beğenmemesi sebebiyle yemeği istemiyor. Azcık üsteliyorum sinirlenmeye başlıyorsa yok gitmiyorum üzerine acıktığı zaman yesin diyorum bir süre sonra aynı yemeği tekrar önüne koyuyorum bazen yiyor bazen yemiyor. Ama ikinci bir alternatif sunmamaya çalışıyorum.


Kendi başına yemek yemesi için cesaretlendirmeye başlayalı uzun zaman oldu. İlk başta çatala dökemeyeceği bir şey koydum verdim eline, ağzını buluncaya kadar çok organını gezdi ama olsun şimdi ağzını buluyor..:)


Birkaç haftadırda tabağa üzüm veya küçük dilimlenmiş şeftali koyuyorum tabağı yere koyuyorum anlatıyorum kendi başına yiyebilirsin ama tabaktan dökmek yok diye. Şimdilik dökmeden kendi başına yiyebiliyor doyduğunda ise tabağın başından kalkıp başka şeyle meşgul oluyor.

Birkaç gündür ise kendi çatal kaşığı ile (beaba kaşık & çatal) yedirmeye çalışıyorum. Tabağına dökemeyeceği yemekleri (köfte, mücver, kek gibi ) küçük parçalara ayırıyorum birkaç kez çatala birlikte takıyoruz sonra ben bırakıyorum bir süre uğraşıyor tek başına takmak için tabiki henüz beceremiyor sonra ben takıyorum tabakta bırakıyorum kendisi yiyor.


Oyuncaklara ilgili daha çok arttı, varilleri üst üste koymaya çalışıyor, kapaklarını açıp kapatıyor, sesli oyuncaklara bayılıyor bazen sıkılıyor getirip kapatmamı istiyor.


Bu dönemler için oyuncak tavsiyem ses çıkaran telefon, üst üste koyulan ve açıp kapatılan variller, ve halkalar olabilir.


Telefon sesi duyduğunda yada telefon gördüğünde hemen elini kulağına götürüp ado, dede, ado del diyor.


Resimlerdeki kişileri ayyy, ıııı gibi seslerle seviyor.


İşaret parmağını gayet iyi kullanıyor. Sorulan nerde sorularına cani isterse gayet güzel cevap veriyor gösteriyor.


Gündüz uyku saatleri hala aynı düzende gece uykuları ise evdeysek yine 21:00 en geç 21:30 eğer dışarıdaysak yada evde misafir varsa dayanabildiği saate kadar. Gece uykuları çoğunlukla birkaç kez kalkmalı. Yavaş yavaş gece emme huyundan vazgeçmesi ve fazla kalkmaması için yeni çabalara başladım ama başarılımıyım bilemiyorum. Uyandığında (gözleri kapalı aranarak mırıldanıp ağlıyor) öncelikle emzikle şansımı deniyorum ki çoğunlukla tekrar uykuya dalıyor eğer emzik işe yaramadıyla su çoğunlukla su işe yaramıyor en son çare emzirip tekrar uykuya dalmasını sağlıyorum..


Hala kendi dilinde güzel konuşuyor bıcır bıcır susmuyor. Bizim dilimizdeki
del (gel)
ado (alo)
baba
dede
anne
anane
mama
aa (al)
kelimelerini gayet güzel söylüyor.


Köpek sorulduğunda hav hav diyemesede benzer ses çıkarıyor, kedi sorulduğunda eliyle birlikte piss diyor kedi çağarıyor, kuş sorulduğunda havayı gösteriyor, balık sorulduğunda balık kitabını gösteriyor. Köpeği, kediyi, kuşu ayırt ediyor.


Müzik duyduğunda oynuyor. Arabaya bimdiğimizde müzik açmamı isterde ellerini kaldırıp oynayıp ıh ıh diyor.


İsteklerini gayet net belli ediyor. Suysa suyun yanına gidip gösteriyor yada bummm diyor. acıktıysa tencere gösteriyor yada mama diyor, uykusu geldiğinde yere yatıyor yada nennen diyor.


Çocukları gördüğünde yeme içme uyuma beni herşeyi unutuyor.


Kağıt, peçete yırtmaya bayılıyır. Kalemi eline aldığında karamala hareketi yapıyor


Ben sorun olarak görüyorum ama lütfen bana yorum yazın sizinkilerde yaptımı yapıyor mu? Yerde küçük ne bulursa genelde ağzına atıyor yutmuyor fakat dakikalarca ağzında tutabiliyor.


Artık su için biberon kullanmıyoruz. Bardaktan içiyor, eğer bardağın içinde su azsa kendi başına gayet güzel içiyor.


Şuan için hayırın ne olduğunu biliyor şuan için diyorum heran değişmesinden korkuyorum. Eğer çok fazla kalabalık ortamda değilsek sözümü dinliyor, anlıyor. Kızdığım şeyi yapmaya kalktığında eliyle hayır yapıyor bana bakıyor.


12. ay doktor kontrol notlarımız ise; bal, yumurta beyazı, devam sütü, çilekli şeyler kullanabiliyoruz ki ben zaten birkaç haftadır bal ve süt kullanıyorum çilek kullanalı çok oldu.. Fakat tartışmaya açık bir konu tekrar soruyorum İNEK SÜTÜ mü DEVAM SÜTÜ mü ?
Haftaiçi genel anestezi ile sünnet olacak.
Bugün iki kolumuzdan da 1 yaş aşısını olduk
Boy kilo gelişim gayet iyi şükür. 77cm boy, 11 kilo
Gelecek olan diş görünmüyor.
Hazır olan şeylerle ne kadar geç tanışırsa okadar iyi olur cümlesinide duydum doktorumuzdan ki zaten ben kullanmıyoum çoğunlukla (acil durumlar dışında)




Bizden 1 yaş notları bu kadar.

1 yorum:

elfeyp dedi ki...

İnek sütü Melek Güneş'in kabızlık sorununu daha da arttırdığı için Aptamil kullanıyoruz biz ama muhallebisini, yoğurdunu inek sütüyle yapıyorum. Sünneti merak ettim, kime yaptırıyorsunuz? Ben de çok istiyorum küçükken olmasını, haberlerini bekliyoruz. Şimdiden geçmiş olsun..